Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

07.03.2010 Prešov

Jasná 7. marca (TASR) – Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.
TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.

Už malé mechanické zaťaženie len mierne spevnenej snehovej pokrývky na extrémnych svahoch so sklonom nad 40 stupňov môže uvoľniť lavínový zosuv. Príležitostne hrozí aj možnosť samovoľného vzniku malých a stredných lavín, preto si túry, a to najmä v horolezeckom teréne a pri lyžovaní v extrémnych žľaboch vyžadujú maximálnu opatrnosť a znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva.

Dnes ráno bolo na horách rôznorodé počasie, jasno, polooblačno, miestami zamračené, hmlisto, prípadne slabo snežilo. Chladné počasie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -18 do -7 stupňov Celzia. Fúkal mierny až pomerne čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 25 km/h. Počas posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového suchého snehu.

Vietor naďalej previeval sneh do záveterných, najmä severovýchodných žľabov a svahov a vytváral tam nebezpečné málo stabilné naviate snehové útvary. Najmä v pásme lesa má snehová pokrývka stále podpriemernú hrúbku, vo vyšších polohách je vetrom nerovnomerne rozložená. Na tienistých severných expozíciách sa nachádzajú nebezpečné vnútorné vrstvy hranato zrnného snehu a dutinovej inovati. SLP HZS predpokladá zotrvanie aktuálnej tendencie lavínového nebezpečenstva.
 

Vyberte región